Вода .bg  

Съсипия и безхаберие царят в лековитата баня „Овча купел”

Автор: Петра Ташева
От прозореца на един от кабинетите на Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация в “Овча купел”, където правят лазерни процедури на коленете, се вижда новото циментово корито на Владайската река. Запитвам ползва ли се за лечебни цели тукашната минерална вода. Поразява ме отрицателният отговор - с нея през лятото се пълнят басейните на открития плаж, а през останалото време тя се отвежда в коритото на реката. Недоумявам! Как така се пилее природно богатство минерална вода, която ни е подарена от природата! При това тази вода е топла - с температура 30 градуса. Малко да се подгрее и с нея може да се отоплява болницата, банята, а може и наоколо да има парници - за цветя, за зеленчуци, които също да ползват топлата вода.
Може, но ако сме добри стопани. А ние хем сме бедни, хем сме разсипници От прозореца виждам още как излиза гореща пара там, където минералната вода се спуска в коритото на реката. Забелязвам и как болните, окуцели улични кучета намират топлата вода, топят се в нея и... оздравяват.
Пред болницата са руините на сградата на баня “Овча купел”.
Съсипията тук цари повече от двадесет години. Руши се красива сграда с римски колони - паметник на културата. Преди години паркът наоколо беше грижливо поддържан, имаше добре оформени градинки, ухаеха цветя, а в малкото езеро розови и бели водни лилии радваха софиянци и гости на столицата. Банята с нейните басейни се ползваше и за хигиенни цели, и за лечение на костни заболявания.
Топлата минерална вода в “Овча купел” не е подходяща за пиене, но съставът й според специалистите има несравними лечебни характеристики. Днес лековитата вода се излива в реката!
Какво разказват легендите
Някога тук текла река, имало блата, простирали се зелени и тучни пасища. Овчари водели стадата си, а копитата на овцете им оставяли дупки “купели”, в меката влажна пръст. Тези трапчинки се пълнели с вода, която се оказала лековита. Това разбрал и един беден овчар, който освен няколко овце си нямал нищо друго. Един ден той забелязал, че овцете му се разболели.
Разтревожил се беднякът, който бил обречен на глад, ако остане без малкото си стадо.
Повел овцете си да ги изкъпе в гьолчетата, за които се говорело, че били лековити. И те наистина се оправили. Много хора се уверили в силата на тукашната вода, защото разбрали, че куците овце и кучета оздравявали, след като се потапяли в топлата вода. Хора, птици и животни намирали тук цяр за раните и болестите си. Нарекли местността Къпаните овце, “Овча купел”.
Какво говори историята за минералната вода Било някъде около обяд в ден 18 септември на 1858 г. Чул се страшен тътен и земята в Софийското поле се разтресла, заподскачала. Билото на близката планина Витоша се разпукало. Там се отворил процеп и от него се издигал гъст черен дим, сред който проблясвали сини пламъци.
Възрожденецът Сава Филаретов в своя дневник разказваза ужаса, който преживели софиянци, като слушали “хилядохилядните топове” да бумтят под краката им. Същия ден земята се разтрисала 26 пъти, а на следващия ден - още 15 пъти.
Срутили се около 30 каменни сгради, една джамия и 20 минарета. Паника обхванала жителите на града - те вече мислели, че е дошъл краят на света!
А в полето, в днешния квартал “Овча купел”, бликнал огромен топъл гейзер. Филаретов пише, че водата била толкова много, че можела да подкара 3 воденични камъка! Хората нарекли новия извор Жежката вода, Гьоло. След няколко години водата намаляла, останал само извор.
Местните овчари започнали да се къпят в него, да топят изнурени тела и нозе. Тукашното село се казвало Сополево.
Прочул се изворът с лечебната си сила и започнали да идватболни хора от Софийско и от подалече.
Около Гьола изниквали дъсчени бараки кафенета, гостилници, хан. Земята наоколо се изкупувала бързо и ставала все по-скъпа. Общината разчистила околността, водата от извора била каптирана.
Първо изградили два басейна -мъжки и женски, а по времето на правителството на Александър Стамболийски било взето решение да се изгради модерна балнеолечебница. Чак в 1933 г. обаче бил изграден балнеолечебният комплекс, разположен около извора, близо до реката. Изградили чешми, от които течала минерална вода, оформил се и паркът с ценни дървета и храсти.
Появили се и градинки с цветни алеи. Дълги години тук се чувала гълчавата на хората, идващи на разходка, на лечение. И тъй било докъм края на 80-те години, когато дошло голямото запустение.
Днес банята е собственост на здравното министерство. Т.г. екоминистърът Нона Караджова връчи решението за безвъзмездно предоставяне и стопанисване на 44-те находища на минералните води в Софийско на кметицата Йорданка Фандъкова, с което Столичната община получи правото да ги управлява за 25 години. В общината ще има специално звено, което ще изпълнява и контролира стратегията за благоустрояване и използване на минералните води на територията на СО. Засега едва 40 на сто от минералните извори се използват.
Каква ще бъде съдбата на банята
Ще се спре ли съсипията на красивата сграда на банята, на покрива на която вече има “горичка” от брези? От нея лъха на гнило, виждат се следи от нееднократни пожари. Ще продължи ли тя да бъде владение на клошари и наркомани?
Глуха, тъжна гледка е разрухата. Тия дни забелязвам, че започва разчистване на изсъхналите дървета и храсти в парка.
Иначе само от време на време тук наоколо се чувства оживление - когато идват екипи от киноработници да използват за фон сградата на банята.
Запустението навява ужас и безнадеждност. Паркът също се нуждае от сериозно и професионално поддържане. Не бива общината да се бави! Има опасност районът да се застрои плътно с жилищни сгради. Възможно е и минералната вода да се скрие, да намалее, да си намери другаде път.
Появиха се съобщения, че общината има стратегия за реконструкция на банята, като Горна Баня (където също е такава разруха). “Овча купел” и Суходол ще се обединят в Градски профилакториум с много хотели, болници, санаториуми, в които ще се използват минералните води в района.
Добре, но дали няма да се появят модерни и скъпи СПА центрове, които да са недостъпни за обикновените хора, за бедните пациенти?
У нас хората имат нужда от безплатно или достъпно платено лечение. Сега здравната каса отпуска “по пътека” 20 безплатни процедури за пациентите си. Ще се запазят ли те и в новите санаториуми, които ще се строят около минералните извори?
Засега въпросите са повече от отговорите, уви…

Дума, 21.03.2011, стр.18


        << върни се назад