Вода .bg  

Йоаким Груево заплашено с наводнение като Брегово

Всеки миг с. Йоаким Груево може да се окаже потопено, подобно на Брезово, Видинско.
Канал, през който минават водите на частна мини ВЕЦ, в момента дави 2000 дка земеделски земи край селото…
Още на 1 март кметът на Родопи Йордан Шишков е издал заповед. С нея той нарежда на "Напоителни системи" в Пловдив незабавно да обезопаси и укрепи канала в участъка на ВЕЦ "Лозята" в Брестовишкото дере, като направи облицовка. Шишков настоява да се изземе и насипаният по вътрешността на канала едър камък.
"Ако заповедта не бъде изпълнена, ще преминем към принудителни мерки, като разноските ще бъдат за сметка на "Напоителни системи", казва кметът. Разпореждането е издадено след жалба на фермера Павел Джингаров. Той сигнализира Бойко Борисов, Върховната касационна прокуратура и Комисията за борба с корупцията в парламента. Преди това на 23 февруари общинска комисия по нареждане на Шишков е направила оглед на място и е констатирала 12 опасни последици от преливането на канала.
Има риск водата да потопи не само нивите, но и близкото с. Йоаким Груево, чиито крайни къщи са на 300 метра.
Проверяващите установили, че на доста места дигата в напукана и се е слегнала Тя е правена без проект и от нея непрекъснато се просмуква вода в нивите, от което насажденията на стопаните изгниват и умират. Непрекъснато под вода са терените в участъка между пътя Брестовица - Йоаким Груево и предпазното съоръжение на канала.
Брестовишкото дере на места се е превърнало в блато, а в землището на с. Йоаким Груево е обрасло с блатна растителност. Движещата се с голяма скорост вода постоянно подкопава двата моста и е възможно те да паднат всеки момент. Електрическите стълбове в земеделските имоти са наклонени, а единият се държи на жиците си.
крепването може да бъде направено и от собственика на минивец "Лозята" фирма "Брестоим", ако "Напоителни системи" даде разрешение, твърдят юристи.
Каналът не е собственост на "Напоителни системи", а на Агенцията по хидромелиорация. Това заяви директорът на дружеството в Пловдив Иван Иванов, след като обсъди с експерти заповедта на кмета Шишков. До община Родопи ще бъде пратен писмен отговор, в който ще се обясни, че договорът за поддръжка на съоръжението от "Напоителни системи" е изтекъл на 1 януари 2010 г. и фирмата няма ангажименти към него.
"Вероятно кметът на Родопи не е проучил добре кой е собственик на канала и не е наясно със структурата на "Напоителни системи". Освен това не може да ми заповядва, защото не съм му подчинен", каза Иванов. Според него съоръжението много бързо може да бъде заздравено, но мини ВЕЦ-ът трябва да спре работа.

Твоят ден - Пловдив Пазарджик Смолян, 05.03.2010, стр.4

        << върни се назад