Вода .bg  

Екоминистерството е "за" запазване на директивите за птиците и за местообитанията

Министерство на околната среда и водите застъпва позицията, че европейското законодателство, свързано с европейската екомрежа "Натура 2000", не трябва да се променя. Вместо това усилията трябва да бъдат насочени към усъвършенстване на прилагането му. Това стана ясно от изказване на министър Ивелина Василева на среща с природозащитници на тази тема във вторник, цитирана от организаторите на срещата "Зелени Закони".
Така позицията на българското министерство съвпада с призива на още девет европейски страни към Европейската комисия (ЕК) да запази директивите за птиците и за местообитанията, въз основа на които съществува "Натура 2000". Министрите на околната среда на Германия, Франция, Италия, Испания, Полша, Румъния, Хърватия, Люксембург и Словения изпратиха съвместно писмо преди десет дни до европейския комисар по околната среда Кармену Вела и първия заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс, в което призовават директивите за птиците и за местообитанията да не бъдат променяни, а усилията да бъдат насочени към по-доброто им прилагане. Същата позиция беше изразена и от представители на седемте най-големи политически групи в Европейския парламент.
Причината за общия призив са заявените намерения от страна на новото европейско ръководство за ревизия на европейските закони, свързани с опазване и защита на природата. В тази връзка Европейската комисия започна проучване на необходимостта от промяна на директивите на "Натура 2000". Като реакция десетки неправителствени организации инициираха акция за силна гражданска подкрепа на съществуващото законодателство.
Над 520 000 европейски граждани взеха участие в първия етап от процеса, което е рекорд за обществено проучване в ЕС. Те също поискаха от комисията да не преразглежда директивите, а да предприеме мерки, за да подобри прилагането им. Междинният доклад за биоразнообразието, чиито докладчици подписаха писмо до ЕК, ще бъде гласуван в Европейския парламент през декември, а окончателното решение по въпроса дали директивите да бъдат ревизирани трябва ще бъде взето от страните членки през юни 2016 г.
На срещата в МОСВ вчера са присъствали и ресорният зам.-министър на околната среда и водите Бойко Малинов, директорът на Дирекция "Национална служба за защита на природата" Мирослав Калугеров, а като представители на екокоалицията са били Тома Белев от АПБ, Любомир Костадинов от WWF, Стефан Аврамов от БФ "Биоразнообразие" и Ирина Матеева от БДЗП.

Дневник, 11 ноември 2015

        << върни се назад