Вода .bg  

20 капки на минута от развалено кранче. Спрете ги!

Всичко тече, всичко се променя! Това древно прозрение може да има и практичен смисъл, когато става въпрос за неконтролиран разход на вода. Практиката показва, че ако в дома има теч например, фактурата от ВиК дружеството може да ви изненада неприятно.
Така не само хабите, но и товарите ненужно семейния бюджет. Изчисленията на експертите сочат, че ако кранчето е развалено и от него на минута падат по 20 капки, годишното потребление ще е с 4600 литра отгоре. Това значи, че 383 литра всеки месец изтичат ненужно в канала. Тъй като при повреда рядко падат само 20 капки, в по-вероятния случай -100 в минута, за година ще платите повече от 20 хил. литра, или 20 куб. метра вода.

За да не спазвате за сметка на семейния бюджет народната мъдрост "Капка по капка, вир става", е по-разумно да вземете мерки за икономисване на водата. При конкретния проблем с кранчето рецептата е да смените батерията или да подмените уплътненията им. Със сигурност ще ви излезе далеч по-евтино.

Проблемът с течовете често не се свежда само до плачещото кранче. Има случаи, които са невидими, но това може лесно да се установи чрез самоотчет. Първата стъпка е да засечете показанията на водомера. Изчакайте около два-три часа, през които не трябва да използвате вода. След това отново погледнете цифрите. Ако са се променили и не съвпадат с вече записаните, някъде по инсталацията има теч. Следващият ход е да установите къде е и да отстраните повредата.
За тоалетното казанче има друг трик. В него може да се сложи безвреден оцветител
Ако е повредено, боята ще се появи до 30 минути. След като направите теста, пуснете водата, за да избегнете трайно оцветяване, съветват специалистите.
Проверете за износени, ръждясали или изкривени части. На пръв поглед проблемът може да изглежда безобиден, но всъщност точно казанчето е най-големият консуматор на вода в домакинствата. На него се падат средно около 30% от общия разход на вода.

Ако нямате теч, а просто обичате шума на шуртяща вода и пускате ненужно дълго чешмата, само за 6-7 секунди ще натрупате литър върху сметката си. Това означава, че за около минута в канала ще изтекат около 8-9 литра.

За да не се чудите на какво се дължи високата фактура, можете да спазвате няколко елементарни правила. Най-лесните са да затваряте добре кранчето на чешмата или душа. Ако не оставяте водата да тече непрекъснато, докато си миете зъбите или бръснете, можете да спестите около 10 литра при всяка подобна хигиенна процедура.

Същото важи и за вземането на душ. Веднъж на ден „банята" гълта средно 85-95 литра
Въпрос на инди видуално предпочитание е колко пъти ще потече душът, но за да се намали консумацията поне с 1/3, можете да се постави специална икономична глава. В разгара на лятото, когато се "къпят" и градините, можете да обърнете внимание и на хватките за пестене при поливането. Най-лесната е да " хванете дъжда", съветват специалистите.

Стъпка към икономичното използване на водата е и "точката на кипене". Зад това се крие точното премерване на количеството, което ще варите. Съветът е да се слага точно толкова вода, колкото е необходима.

Тайната на пестенето е и в ефективното използване на домакинските уреди. Миялните машини например се предлагат с различни цикли. При по-малко замърсени съдове настройте на „леко миене", което изисква по-малко вода и енергия. Най-лесният начин да се пести вода с миялна машина е, като й се позволи да свърши цялата работа на икономичен режим. Не изплаквате предварително, не киснете, а се доверите само на уреда.

Пералните машини също имат тайни. Тези, които имат люк отпред, а не отгоре, използват до 33% по-малко вода. Възможността за контрол на водното ниво пък позволява да намалите количеството, когато имате малко пране. Важно е и да се знае, че пералнята използва най-икономично и ефективно вода и ток, когато е пълна. Затова, ако можете, изчакайте, докато имате достатъчно пране.

Не поливайте във ветровито време
Съвети за пестене у дома:
• Една трета от дневното количество питейна вода, която изразходва човек, е за тоалетната и я изпраща директно в канализацията. За да пестите, можете да монтирате казанче с два режима на работа.
• Установете местата на спирателните кранове и вентили в дома. Така ще реагирате бързо в случай на спукана тръба.
• Когато заминавате на почивка, спрете водата, като затворите спирателния кран.
• Накиснете съдовете, преди да ги измиете. При тази домакинска работа излишно изтичат 50% от водата.
• Не източвайте водата за пиене, за да я изстудите. Бутилка с вода в хладилника ще свърши перфектно тази работа. Не я оставайте там повече от 24 часа. Същото важи и за охлаждането на питиета и плодове.
• Не размразявайте месни продукти на течаща вода.
Икономия в градината:
• Поливайте с дъждовна вода. Най-удобно е да я събирате в резервоар и да го свържете с маркуч.
• Не поливайте при ветровито време или по обяд, защото тогава изпарението е най-силно.
• Когато поливате, насочвайте водната струя към корените, а не към листата.
• Ако използвате пръскачка, я разположете така, че да водата да попада само върху градинската площ.
* Съветите са от експертите на "Софийска Вода".
Ако чешмата тече ненужно, само за минута в канала се изливат около 8-9 литра.

24 часа, 21.07.2008, стр17
        << върни се назад