Вода .bg  

БСП иска водни помощи за сметка на печалбата на "Софийска вода"

Автор: Деси Велева
Общинските съветници от БСП в Столичния общински съвет поискаха намаляване на печалбата на концесионера "Софийска вода". Според председателя на групата Калоян Паргов със спестените средства трябва да бъде създаден фонд за подпомагане на социално слаби семейства и семейства с т. нар. водни помощи по подобие на енергийните.
За да бъде постигнато това, общинарите от БСП ще поискат промяна на концесионния договор със "Софийска вода", с която да бъде намалена нормата на печалбата на концесионера. В сегашния договор тя е 17% и според БСП трябва да бъде намалена на 5-6%, колкото е на големите държавни и общински ВиК оператори. Парите трябва да се използват за "водни" помощи, които да се изплащат само на изрядните платци със законни инсталации, заяви Милка Христова. Тя напомни, че в страните от ЕС се прилага широк набор от мерки за подпомагане на потребителите на ВиК услуги и обикновено има повече от един механизъм за това. Най-разпространената практика е за предоставяне на финансова помощ за хора с ниски доходи.
От БСП са категорични, че цената на водата в София преминава границата на социална поносимост при най-бедните. Тя не бива да надхвърля 2,5 на сто от средния месечен доход на домакинството. Според червените съветници обаче за някои хора цената на услугата достига до 11% от доходите.
БСП изрази и твърдото си несъгласие с исканото от "Софийска вода" увеличение на цената на водата с 21,2%. Концесионерът не изпълнява задълженията си, залегнали в договора, загубите в мрежата продължават да са около 50% и не е нормално на този фон да се иска скок на цената, категорични са социалистите.
Предложенията на БСП ще бъдат внесени още днес до председателя на СОС Елен Герджиков. В писмото ще се настоява и за спешно изслушване на ръководството на концесионера пред стопанската комисия и комисията по инженерна инфраструктура.
За неизгодността на договора отдавна има консенсус сред всички политически сили в СОС, но въпреки това години наред няма действия, а само намерения, обобщиха от БСП.
Цената на лошото управление на ГЕРБ софиянци плащат и чрез "Топлофикация", коментира и Жельо Бойчев, депутат от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. Той за пореден път изказа недоумение защо спадът на цената на природния газ не се отразява съразмерно и на цената на топлинната енергия.

Дума, 25 март 2016

        << върни се назад