Вода .bg  

Калоян Паргов: БСП предлага фонд за "водни" помощи в София

"Като не можеш да увеличиш доходите, трябва да намериш вариант, в който да подпомагаш социално слабите"
"Концесията за водата е грабителска и не е в полза на софиянци"
(интервю)
- Г-н Паргов, вече няколко месеца се говори за искането на "Софийска вода" за увеличаване на цената на водата с над 21%. Каква е позицията на социалистите?
- Ние сме категорично против исканията на "Софийска вода" за ръст на цената на водата. Формирането й е свързано с направените инвестиции и качество на ресурса, а дружеството не изпълнява ангажиментите си, залегнали в концесионния договор. Той бе подписан през 1999 г. за период от 25 години. През всички години досега БСП се противопоставя на така сключения договор. Ние смятаме, че е грабителски и не е в полза на софиянци.
В същото време трябва да отбележа, че бедността стана повсеместна, близо 50 на сто от населението е бедно. Получава се така, че у нас твърде голяма част от доходите на хората отиват за плащане на сметки за комунални услуги и за храна. С исканото увеличение сега за немалка част от столичани цената на водата ще премине социално поносимата граница и ще се окаже, че водата става скъпо струващо удоволствие.
България е възприела европейското законодателство, според което социално поносимо за едно семейство е, ако за 2,8 куб. м вода на човек не харчи повече от 2,5 на сто от средномесечния доход на домакинството. На практика обаче при най-бедните слоеве, хората с увреждания и пенсионерите цената на услугата достига до 11,74% от доходите. Изводът е, че не цените са високи, а че доходите са ниски. Затова в ЕС се прилагат компенсаторни механизми. Като не можеш да увеличиш доходите, трябва да намериш вариант, в който да подпомагаш социално слабите.
Вероятно КЕВР ще допусне увеличение на цената на водата с 5-7%. Ние настояваме, ако това стане, да се въведат и механизми за компенсация.

- Какво е вашето предложение за подпомагане на най-бедните столичани?
- Общинските съветници от БСП предлагаме, първо, да се предоговори концесията. Според договора печалбата на концесионера в момента е 17 на сто. За оператор на комунални услуги това е прекалено висок процент. Затова смятаме, че нормата на печалбата трябва да бъде свалена до 5-6 на сто, както е при големите държавни и общински ВиК-оператори. Разликата да бъде вложена във фонд за подпомагане на социално слаби семейства. От тези т.нар. водни помощи ще могат да се възползват само изрядните платци със законни инсталации, но с ниски доходи. Според нас фондът трябва да се ръководи съвместно от "Софийска вода" и Столичната община. Той трябва да работи на същия принцип, както този за енергийните помощи.
БСП настоява и за изслушването на ръководството на "Софийска вода" в две комисии на СОС - по "Икономика и собственост" и по "Инженерна инфраструктура и енергийна ефективност". Редно е на тези заседания да обсъдим бизнесплана на концесионера, обосновката, с която иска тази нереално висока цена, както и инвестиционната му програма.

- Един от ангажиментите, които "Софийска вода" не изпълнява, е намаляването на загубите по мрежата. Какво е разминаването между заложеното в концесионния договор и реално изпълненото?
- Това действително е един от най-големите проблеми на "Софийска вода", с който дружеството не може да се справи толкова години, и който тревожи столичани. Загубите на вода по мрежата все още са около 50 на сто. Към момента равнището на загубите трябваше да е сведено до 30 на сто. Обичайните загуби в европейските страни са около 17 на сто.
Концесионерът се опитва да намали течовете механично, а не реално. Фактурира се по-малко количество вода от предходната година с обяснението, че потребителите били намалели с 8,6 на сто, или 80 хиляди души. По този начин излиза, че загубите са по-малко. В същото време обаче статистиката отчита увеличаване на жителите на столицата и остава неясно как от дружеството обосновават по-ниско потребление с намалелия брой абонати.

- Като се има предвид липсата на достатъчно инвестиции по замяна на водопреносната мрежа, има ли гаранция за качество на самата питейна вода?
- От "Софийска вода" обявяват, че правят много проверки, но бройката им не гарантира сама по себе си, че качеството на водата е добро. Столичани биха искали да знаят какви са конкретните резултати и какво е състоянието на водата, която пият.
През 2014 г. например са направени 1600 проверки. Тогава имаше няколко наказателни постановления заради незадоволителни показатели. По силата на договора, ако имаш две наказателни постановления, влезли в сила за една година, може да се поиска прекратяване на договора. Съдът обаче сметна, че трябва да има комплексно нарушаване на много показатели, докато от дружеството са установили проблеми само на отделни показатели. Обикновено проблемите възникват там, където няма канализация, а такава няма в 1/3 от София.
За 2014 и 2015 г. "Софийска вода" не е изпълнила обем на инвестиции в размер на 19 млн. лв. Оправданието е, че държавният регулатор не им позволява увеличение на цената и затова не успяват да се справят с част от инвестиционните задължения…

КАЛОЯН ПАРГОВ е роден на 13 юли 1977 г. в Пловдив. Завършил е Втора английска езикова гимназия с английски и испански език. Висшето си образование получава в УНСС със специалност "Международни отношения". Магистър е по "Европейска интеграция". Асистент е във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Председател е на Градския съвет на БСП в София и на групата общински съветници от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ в Столичния общински съвет.

Дума, 29 март 2016

        << върни се назад