Вода .bg  

23 общини отказват да участват в консолидацията на ВиК сектора

До края на май ще бъдат подписани всички договори между ВиК асоциациите и операторите на местата, където консолидацията във водния сектор е приключила. Това съобщи зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на годишната конференция за водния сектор, организирана от Българската асоциация по водите.
Към момента са подписани 19 от 28 договора между асоциации и оператори във водния сектор, отчете Нанков. Подписани са и договорите с изпълнителите на 14-те регионални прединвестиционни проучвания, които ще определят необходимите инвестиции в сектора, допълни той. До края на 2017 г. трябва да са готови формулярите за кандидатстване за финансиране със съответните проекти.
В момента малко повече от 240 общини са се включили в консолидираните асоциации. Остават обаче 23 общини, които засега не искат да участват в процеса по консолидация във водния сектор, който е в основата на реформата.
Нанков посочи, че населението на България намалява, което води до намаление и на потребителите, а малките общински дружества трудно биха могли да се справят с произтичащите от това предизвикателства, включително намирането на финансов ресурс за инвестиции.
Според различни анализи необходимите инвестиции във водния сектор до 2023 г. се изчисляват на 12 млрд. лева. До 2020 г. от еврофондовете, бюджета, чрез заеми и други източници могат да се осигурят около 3-3,5 млрд. лева, посочи Николай Нанков.

Дума, 06 април 2016

        << върни се назад