Вода .bg  

Дебатът на Горичка за климата: Ще избегнем ли катастрофата?

2015 г. е ще бъде най-горещата година в историята, измествайки 2014 г. от първото място. Температурата на планетата вече е почти с градус над нормата отпреди началото на Индустриалната революция. Времето ни за реакция вече не тиктака в часовника, а в термометъра, защото според учените имаме право само на още един градус затопляне.
Преминем ли го, идните поколения ще станат свидетели на необратими процеси в една планета, намираща се на прага на тежко боледуване. Горичка вярва, че никой от нас не би искал да завещае на децата си свят, изгубил перфектния си баланс, и бъдеще, белязано от природните бедствия, превърнали се от аномалии в ежедневие.
Въпросът за трилиони долари и милиарди човешки животи е: Ще намерим ли сили да стабилизираме климата, заплашен от самите нас?
Тезата на Горичка е, че човечеството разполага с необходимите инструменти и воля за да предотврати климатичната катастрофа.
Стъпките в тази посока са много. Световното споразумение за ограничаване на вредните емисии, което се чака в края на годината, е само една от тях. Налице са и други: енергията от слънцето вече не е лукс и се инсталира по покривите на къщите; банките отказват да финансират въглищни централи; за пръв път в историята световни политически и религиозни лидери се обявяват срещу фосилните горива; електрически автобуси и коли за доставки се движат по улиците на София.
Всички сме съгласни, че човешката дейност, и най-вече емисиите CO2 и обезлесяването, предизвикват изменението в климата. Знаем и че до 2050 г. трябва да намалим значително и трайно тези вредни емисии, защото в противен случай ни чакат катастрофални последици.
По тази причина сме убедени, че дебат, вдъхновен от една толкова сериозна тема, може да бъде само полезен. Затова Горичка иска да предостави трибуна за конструктивен сблъсък на аргументи.
От една страна, имаме отбор, който защитава тезата на Горичка и според който вече сме на път да изпълним успешно поетите на глобално ниво ангажименти за борба с изменението на климата, благодарение на технологичните иновации и пазарните инструменти. Другият дебатиращ отбор пък твърди, че проблемът е прекалено голям, за да можем да го решим на време, както и че исторически човечеството не е било способно да се обединява за решаването на толкова коплексна задача.
Сега е моментът да разберем имаме ли време и сили да се справим.
В Дебати Горичка ще сблъскваме мнения и ще търсим решения; ще спорим и ще се изслушваме; ще бъдем арбитри и участници.
Ето как:
Дебати Горичка имат състезателен характер и се провеждат между два отбора, разполагащи със специално зададени параметри на отговорите и времетраенето.
За разлика от повечето форуми тук публиката има главна роля, защото освен жури, което ще определи победителя, ще може да участва активно с въпроси и коментари.
Тя гласува за или против тезата на Горичка два пъти – преди и след дебата. Победителят става ясен след преброяване на мнозинството или на базата на това кой отбор е успял да промени мнението на повече хора от публиката за времето, в което трае дискусията. Дебати Горичка са част от проекта "Агенти на промяна: платформа за информираност и реализация към по-устойчиво бъдеще", който се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 и се осъществяват с подкрепата на Френски институт София.
КОГА
Четвъртък, 8 октомври 2015 г. от 19.30 ч. до 20.30 ч. Вратите отварят в 19.00 ч.
КЪДЕ
Френски институт България, София, пл. Петко Р. Славейков 3

Дневник, 27 септември 2015

        << върни се назад