Вода .bg  

Отново за шистовия газ

Докато Германия и Европа се готвят за добив на шистов газ, учени предупредиха, че това ще нанесе катастрофални последици за Европа и че не е изгодно
Ако Европа започне да добива природен и шистов газ и нефт чрез хидравлично разбиване (фракинг), то цената на това ще бъде катастрофална, заключава проучване, на немски учени, цитирано от EurActiv-Германия
Това е поредното проучване, което предупреждава за огромните непоправими вреди, които се нанасят на околната среда от добивът на шистов газ и бива публикувано в момент, когато немското правителство форсира легализирането на опасният метод за добив.
Количеството добит газ в Германия и Европа ще бъде твърде непропорционално с огромните вреди за околната среда. Немските учени припомнят, че добивът на шистов газ в САЩ се осъществява в обезлюдени райони, а в Европа и Германия това ще бъде в непосредствена близост до градовете и селищата.
„Не можем да сравняваме условията в Германия с тези в Съединените щати“, подчертава Вернер Цител, автор на проучването, публикувано от Energy Watch Group.
Въпреки всичко и въпреки, в голяма степен умишлено под корпоративен натиск, рядко публикуване на данни от подобни проучвания, то щетите за околната среда в САЩ вече са налице. Някои експерти и изследователи вече доказаха, че фракингът е увеличил рискът от земетресения в Съединените щати многократно. Наскоро University of Innsbruck доказа официално, че фракингът замарсява въздуха с газове, които са изключително вредни за човешкото здраве и климатичните условия.
Добивът на шистов газ не е изгоден за Европа
Рисковете за природата и човекът не са единствения важен аргумент срещу фракингът. Неговата не рентабилна цена, тоест съотношението между средствата, които се влагат за фракинг и крайната цена на добития газ е също спорен момент. С времето трябва да се дупчи все по-надълбоко в земята и същевременно се добива все по-малко газ.Това подчертава и политикът от Зелената партия Ханс-Йосиф Фел, президент на Energy Watch Group и създател на Закона за обновяеми източници на енергия в Германия от 2000г.
„За разлика от САЩ, която е единствената държава, която осъществява фракинг и добива шистов газ, който може да продава на изгодни цени, в Европа ще бъде точно обратното“, заявява Фел.
Първо, Германия няма подходящата нужна инфраструктура за фракинг. Превръщането на цели райони в индустриални зони, унищожаването на улици, магазини и транспортна инфраструктура са само някои от нещата, които Германия ще трябва да направи, ако ще добива шистов газ. Фел пояснява, че ако Германия реши да инвестира в това, то инвестицията ще е огромна, а залежите ще стигнат на Европа за едва десет години.
Занижени екологични стандарти
Въпреки широкоразпространените публични опасения, немското правителство представи законопроект в началото на февруари, който да позволи добива на шистов газ чрез фракинг-технологията.
Идеята е да се позволи добива на шистов газ чрез фракинг на до 3 000 метра под земята за научни цели и само с одобрението на властите. Ако тези опити се окажат успешни, то фракинг-технологията ще бъде легализирана навсякъде в Германия с комерсиални цели. Сега хората се опасяват, че Германия ще постъпи като САЩ, където през 2005г. президента Буш смекчи законите за опазването на природата и околната среда, за да може фракинг-технологията да стане легална. В момента американската фракинг-индустрия претърпява огромни загуби, а много компании се оттеглят, тъй като вече не си струва да се влагат все повече и повече средства, за да се дупчи по-надълбоко.
„Напълно неразбираема е политиката на немското правителство в подкрепа на фракингът, както изобщо става от Брюксел чак до Лондон. Под огромната заплаха за унищожаване на околната среда и масовото нежелание на хората. Междувременно, това поведение води до нарастваща експанзия на енергията от възобновяеми източници, която е много по-скъпа“, предупреждава немският политик.

http://www.budnaera.com, 21 август 2015

        << върни се назад