Вода .bg  

Частник спира водата на Хасково, аварийна група влиза с полиция

Автор: Георги Христов
Шефът на КС Логистикс Красимир Костов на практика спря водоподаването на половин Хасково, след като забрани на ВиК да влезе в имота на фирмата му в Северна индустриална зона и отстрани авария на магистрални водопроводи. Пробивът в съоръженията е станал в късния следобед на 16-ти ноември, а багерите на ВиК стояха безпомощно целия следващ ден на границите на имота. През това време водата течеше с дебит 10 литра в секунда, изчисли началникът на район Хасково към ВиК Иванко Милушев. Той обаче не можеше да направи нищо, защото би било самоуправство. Макар че законът е на негова страна. Според ЗУТ има сервитут на държавни съоръжения, каквито се явяват тръбите на ВиК. На три метра от тях е забранено строенето и засаждането на дървета, отделно частникът е длъжен да допуска ремонтните екипи на дружеството. В случаят частникът строи именно на мястото на аварията, която твърде вероятно е предизвикана от земекопна техника. И не позволява на ВиК да поправят щетата. Двата водопровода със сечение 450 и 475 ФИ идват директно от кладенците в Ябълково, които захранват цяло Хасково. Специално тези съоръжения доставят вода до най големия хасковски квартал Орфей, съседния му Куба и Вилна зона Кенана-около 20 хиляди души. За да се компенсира загубата от изтичащата питейна вода, водното трябва да вдигнат дебита, което обаче ще увеличи загубите, които после трябва да бъдат покрити от всички абонати. Което ще ги натовари допълнително, понеже хасковлии и без това плащат най-скъпата вода в България - по 3 лв кубик. По опасното е че при повишено налягане старите тръби могат да гръмнат и обширните райони да останат без вода за дълго време.
Именно заради опасността за здравето на населението, кметът на Хасково Добри Беливанов разпореди днес на частника да пусне незабавно ремонтните екипи на ВиК като изпрати и полиция за обезпечаване изпълнението на заповедта.
Потърсени за коментар от КС Логистикс обясниха, че купили имота тази пролет от банка, където парцелът бил заложен срещу кредит. От тогава датира и кореспонденцията им с държавното ВиК. От частната фирма твърдят, че поради непрекъснатите течове 20 % от територията на имота е неизползваема и това възпрепятства инвестиционните им намерения. Фирмата иска „Водното“
да подмени изцяло тръбите или да ги изкара от рамките на имота. От ВиК пък цитират Закона за устройство на територията, според който водопроводът може да бъде изместен, но това трябва да стане за сметка на “възложителя”. Така че най-вероятната причина за спора между двете дружества е кой да плати сметката. Също така най-вероятно този спор ще бъде отнесен и решен в съда.

Монитор, 18 ноември 2015

        << върни се назад