Вода .bg  

Англичанка воюва с водното дружество във Враца

Автор: Райна Тошева
Поданичка на британската кралица поведе война с ВиК – Враца, защото отнесе глоба от четири бона и багер отряза тръбите към къщата й, тъй като отказва да плати санкцията. Хелън Джеймс, която твърди, че е работила в спортен канал във Великобритания, купила къща в борованското село Добролево през 2014-та и се нанесла в нея миналата година. През това време плащала редовно всичките си сметки, но не и за вода, защото уредът в къщата, в която има и басейн, отчитал все нулеви показания. Но на нея това не й направило никакво впечатление.
Но през месец март тази година, по сигнал на местен жител, в имота й пристигнал екип на водното дружество, който засякъл кражба на вода. Проверката установила, че външната чешма е свързана с мрежата преди водомера и по този начин консумацията на вода не е отчитана. Въз основа на това англичанката е глобена с 4056 лева, която тя категорично не иска да издължи. Мотивът й е, че не тя е направила шашмата, а някой от предишните собственици на имота.
Според кмета на селото Илиян Буковски къщата преди това е препродавана най-малко два пъти. А местните хора шушукат, че последният й собственик я протъргувал набързо на чужденката, тъй като го издирвал Интерпол и му се наложило да изчезне.
Шефът на водното дружество Ангел Престойски обаче е убеден, че действа по правилата, тъй като нарушението е установено и подлежи на санкция. По думите му глобата е можело да бъде дори четири пъти по-висока, ако става дума за кражба на вода в друг район на страната. Но във врачанско тя е по-ниска, тъй като е беден район.
Тъй като ВиК не е разследващ орган, недоволната англичанка може да сезира прокуратурата, за да се разбере кой е направил нелегалното свързване към водопроводната мрежа.
Хелън Джеймс обаче е възмутена от това и смята, че в нейната страна отдавна са можели да разкрият виновника. Тя се смята, че няма нищо общо с далаверата и не може да плаща за прегрешенията на някой друг. Затова, когато миналия четвъртък отишли с багер да срежат тръбите към къщата й, тя не го позволила. Но този вторник не могла да попречи и домът й вече е без вода.
Кметът на Добролево разкри още, че англичанката е купила имот и в съседното село Сираково, където е направила приют за кучета.

Монитор, 17 юни 2016
        << върни се назад