Вода .bg  

Лечебна вода извира под скала край Илинденци

Автор: Владимир Симеонов
Все повече нашенци и чужденци бият път да село Илинденци заради чудодеен извор, който извира под самите скали. Водата помага на хората за болки в очите и води нуждаещи се край селището. Местните жители открили лековитата сила на живителната течност преди повече от 60 години. „Много са тези, които се хвалят, че водата им е помогнала. Направили сме чучур, а от няколко години градим параклис. Храмът е готов в груб строеж, остава само да се изографиса. Идеална е и за пиене. Правим си празник един път в годината на това място, където някога е имало тракийско светилище", разказа бившият кмет на село Илинденци Симеон Хаджиев. Изворът е на километър над селището, над него, под самата скала, е поставена икона на света Богородица.
Някога местните хора решили да вдигнат параклис по заръка на пророчицата Ванга. Те били при нея и тя ги уверила, че мястото е свещено, а водата е с лечебни свойства. Затова в Илинденци наричат са кръстили извора „Целебен извор на Ванга".
„Тези, които мият очите си в аязмото, хвърлят във водата монети в знак на благодарност. Наскоро поставихме и специална табела, която указва на нуждаещите се как да стигнат до чудодейния извор. Те обаче трябва да вярват в силата му, за да има лек за болката им", категоричен е бившият управник на село Илинденци.

Стандарт, 22 февруари 2016

        << върни се назад