Вода .bg  

Лековити извори събраха стотици за Гергьовден

Лековити извори в Смолян и Момчилград събраха стотици хора на Гергьовден. Още отрано сутринта се изви огромна опашка от желаещи да се докоснат до "Балиева вода" край Смолян. Някои от хората отиват на трите чешми в смолянския квартал "Средок" още предната вечер, за да пият и да се измият с водата от извора.
Според местните именно на 6 май лечебната сила на водата е най-силна. Обичаят се спазва от всички в Родопите, като жителите взимат от лековитата вода и за вкъщи. Вярва се, че с помощта на водата се лекуват преди всичко заболявания на очите. Някой мятат стотинки за здраве около чешмата, а други оставят част от дрехи по дърветата с надеждата, че оставят болестта, от която страдат.
Според преданието полусляпа жена от съседна Гърция била доведена до извора от своите близки. Тя дошла точно на Гергьовден и с няколко измивания на лицето си рано сутринта, преди изгрев слънце, получила изцеление.
Междувременно стотици потърсиха изцеление и в лековит извор край Момчилград. Местните вярват, че в нощта на 5 срещу 6 май водата на връх Дамбалъ придобива магическа сила и потопените в нея болни деца оздравяват. Повечето изкачват стръмния връх пеша, но за болните деца общината бе осигурила високопроходими машини.

Новинар, 06 май 2016
        << върни се назад