Вода .bg  

Минерални бани на разрухата

Минералните бани в София в кварталите "Овча купел" и "Горна баня" тънат в разруха. Попаднали в институционална хватка ценните сгради, които са паметник на културата, едва ли скоро ще бъдат възстановени. Те са под управлението на Министерството на здравеопазването, което няма необходимите средства за възстановяването им, а от Столичната община, която в стратегия изразява намерение да ги получи, само констатират лошото им състояние и предстои да даде препоръки на здравното ведомство.
Няма пари - реставрирайте
Баните в "Овча купел" и "Горна баня" са в патримониума на търговско дружество, в което министърът на здравеопазването упражнява правата на държавата - "Национална болница по физикална терапия и рехабилитация" ЕАД, пише в отговор от министерството на питане на "Дневник".
Според министерството многократно са давани указания за обезопасяване на сградите и предприемане на конкретни действия по възстановяването и укрепването им, включително и за търсене на средства за ремонтирането им по различни програми за финансиране.
"Така например, с последното указание към изпълнителния директор на "Национална болница по физикална терапия и рехабилитация" ЕАД е възложено извършването на конструктивно обследване на банята в кв. "Горна баня" и оценка на нейното състояние", пише още в отговора и се добавя, че същото е необходимо за определяне обема на необходимите строително-монтажни и ремонтни работи за укрепването и възстановяването й.
От ведомството отбелязват, че могат да предоставят субсидии на болници, преобразувани в търговски дружества с 50 и над 50 на сто държавно участие от средствата, предвидени в държавния бюджет, които за тази година са 15 млн. лева. От министерството обаче предпочитат тези пари да бъдат инвестирани в действащи болнични заведения.
Сред вариантите, които са очертали за бъдещето на двете бани, са продажба, дългосрочен наем, "изваждане" от капитала на дружествата-собственик и предоставянето им на Столичната община. "Последната форма на разпореждане може да се приложи само ако общината заяви изрично искане затова", уточняват от министерството и уточняват, че е имало срещи с представители на местната управа и неправителствени организации, но до конкретни предложения за партньорство не се е стигало.
Препоръки и после глоба
В най-скоро време се очаква междуведомствена комисия, в която участват служители на Столичната община, Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и Националния институт за национално и културно наследство (НИНКН), да излязат с препоръки към Министерството на здравеопазването, в което да поставят срок от три или шест месеца за предприемането на стъпки за реставрацията на сградите на двете бани. Следващата стъпка е глоба, уточни пред "Дневник" зам.-кметът по културата Тодор Чобанов.
Сградите на баните в "Овча купел" и "Горна баня" са неузнаваеми, пише в писмо от 5 октомври 2015 г. на направление "Архитектура и градоустройство", с което "Дневник" разполага. Шефът на столичната дирекция "Общински строителен контрол" арх. Влади Калинов е написал до здравното министерство, че баните са "изоставени, неподдържани и се рушат бавно и необратимо". Той добавя, че абсолютно недопустимо е държавата, в лицето на Министерството на здравеопазването, да остави двете сгради, в които в продължение на много години са се лекували хора, да се разрушат и загубят завинаги.
Той настоява да бъдат предприети незабавни мерки за пълното им възстановяване, което включва изготвяне на конструктивна експертиза, пълно фотограметично заснемане и възстановяване по автентични данни.
В отчет на изпълнението на програмата за разработване и управление на потенциала от минералните води в София, изготвен от направление "Архитектура и градоустройство" през февруари 2016 г., за банята в "Овча купел" пише, че през 2012 г. е извършено хидрогеоложко изследване за оценка на ресурсите, изработен е проект за санитарно-охранителни зони, който е предоставен на Министерството на околната среда и водите за утвърждаване.
През 2014 г. е проведена процедура в Министерството на здравеопазването, с която е дадена балнеологична оценка за минералната вода в находището.
"Необходимо е от страна на Столичната община да се ускорят действията за предоставяне на баня "Овча купел" от държавата на общината с цел превръщането й в модерен балнеоложки и рекреационен център", пише още в документа.
Предстои през тази година софийската управа да изготви нова стратегия, защото настоящата изтича през 2016 г. Съдбата на двете бани все така остава неизвестна.

Дневник, 02 април 2016

        << върни се назад