Вода .bg  

Водата в басейните ни съсипва ДНК-то

Водата от обществените басейни и хидромасажните вани може да е вредна за ДНК. До такъв извод са стигнали учените от университета на Южна Калифорния.
Според тях взаимодействието на хлорираната вода с потта, урината и други вещества води до образуването на вредни странични продукти, потенциално способни да увредят ДНК. И колкото повече се използват басейните, толкова повече са страничните продукти, пише Medical News Today.
Получава се така, че предпазвайки се от бактериите, човек се подлага на въздействието на странични продукти, които могат да доведат до генетични мутации и до развитието на астма и рак на пикочния мехур.
Това е било установено след анализ на 28 образеца от вода, взети от обществени басейни в САЩ, където водата се дезинфекцирала с хлор, бром, озон или озон-хлор. Учените изследвали също и водопроводната вода, с която се пълнели басейните.
В сравнение с водопроводната вода, образците със странични продукти от басейните имали 2,4 пъти по-голяма мутагенност, а образците от горещите басейни – 4,1 пъти.
(От actualno.com)

Новинар, 26 май 2016

        << върни се назад