Вода .bg  

Във Велинград плашат с протест заради режим на водата

Във Велинград плашат с протест заради режим на водата
Автор: Диана Варникова
Жители на Велинград организираха подписка и плашат с гражданско неподчинение заради постоянното безводие, което тормози СПА-столицата на Балканите и на България. Най-потърпевши от липсата на питейна течност в курортния град, където бликат близо 100 минерални извора, са живеещите в квартал “Каменица“. Там най-често пресъхват чешмите и особено в летните жеги е непоносимо хората да пренасят вода от уличните чешми.
Проблемите с водата се появиха преди месеци, когато се пропука отклонение на главния водопровод извън града. Според специалистите ставало въпрос за умишлено посегателство, тъй като на довеждащия водопровод „Лепеница“ било открито незаконно отклонение в планината. При оглед на авариралия участък било установено, че водопроводът бил повреден на три места, като всеки един от пробивите бил през 800 метра.
Само за едно денонощие екипите на велинградското ВиК-дружество констатираха 3 аварии на довеждащото съоръжение от местността „Чукура“ до пречиствателна станция. Дори местната полиция бе сезирана за пробива във водопроводната мрежа на Велинград, припомнят от общината. Ако не бъдат предприети спешни мерки, хората в курортния град излизат на протест, категорични са инициаторите на подписката.

Монитор, 17 юни 2016

        << върни се назад