Вода .bg  

Само сроковете са различни в новия търг за пречиствателната в "Златни пясъци"

Новият търг за пречиствателна станция "Златни пясъци" се оказа съвсем като стария. В обявената миналата година обществена поръчка за пречиствателната станция беше предвидено строителството да струва точно 24 487 642 лв. без ДДС. Абсолютно същата е и цената в обявената наново след спирането по препоръка на премиера поръчка - 24 487 642 лв. без ДДС, които трябва да дойдат от Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) 2014-2020, предаде investor.bg.
Една от шумно прекратените обществени поръчки от управляващите наред с магистрала "Хемус" бе тази за разширението на пречиствателната станция в курорта "Златни пясъци". "Искам пълна прозрачност, да бъде изчистено всякакво съмнение относно публичните пари" - така обясни решението си за прекратяване на търговете министър-председателят Бойко Борисов.
След това стана ясно, че обявените обществени поръчки са законосъобразни и се наложи да се търсят формални мотиви за прекратяването им. За пречиствателната станция в "Златни пясъци" нямаше коментар защо се прекратява точно този търг.
Сега се оказва, че освен парите няма никаква промяна и при обявените критерии за оценка на офертите - икономически най-изгодна оферта с оглед на консумация на енергия, на реагенти и предлагана цена. Еднакъв е и обемът на строителните дейности. Като се гледат документите на новия и на стария търг - няма никаква разлика между двата, освен поредното забавяне на сроковете за строителство, финансирано с евросредства.
А сроковете за строителство, финансирано по оперативната програма, текат и България все още рискува да загуби част от евросредствата за води, тъй като не е изпълнила важно условие на Брюксел - приключването на водната реформа. В предишния период "замразяването" на програмата "Околна среда" заради нередности при търговете забави много работата по големи инфраструктурни проекти и после строителството трябваше да приключва в инфарктни темпове.

Дума, 29 март 2016

        << върни се назад