Вода .bg  

80 метра яма глътна три къщи

Огромна яма погълна три къщи в работническото селище в Нижегородска област, съобщиха руските агенции.
В нощта срещу сряда в Бутурлино, разположено в централната част на Европейска Русия, се е отворила дупка в земята с дълбочина 14 метра и диаметър 85 м. За щастие хората, чиито домове е погълнала ямата са успели да се събудят и да напуснат сградите навреме.
Образувалата се яма бързо се е напълнила с вода и сега прилича на езеро. Шокираните от изчезването на домовете им местни жители се опасяват, че пукнатините ще погълнат още сгради. В района е обявено извънредно положение. Предполага се, че причина за пропадането е в наводнението на района с подпочвени води. Карстовата яма е унищожила напълно жилището на две семейства, една вила и склад за зърно. Хората в потъналите сгради са се събудили от непонятни шумове и движение. Първоначално ширината на ямата била около 40 метра, но после се разширила повече от двойно. Вследствие на земното разместване две езерца в Бутурлино се слели в едно.
Пострадали
Първоначално сайтът Lifenews съобщи, че при инцидента са пострадали 6 деца. В резултат на колапса те получили охлузвания и ожулвания. Според лекарите здравето и животът им не са в опасност, допълни изданието. По-късно районният кмет Николай Чичков опроверга тази информация. Той категорично заяви, че жертви и пострадали при инцидента няма.
Обитателите на домовете в радиус от 100 метра около ямата са временно настанени в сградата на местното училище. Евакуирани са повече от 30 души.
Самара
Междувременно земята се опитва да погълне и руския град Самара. Според местните жители земята е започнала да се отваря и потъва, а в зейналите дупки често попадат автомобили, камиони и автобуси. Според геолози значителна част от ямите са се появили в резултат на топенето на ледниците, което постепенно е изтласкало водата към района на град Самара.

Телеграф, 11.04.2013, стр.16

        << върни се назад