Вода .bg  

Джипове возят нелегално туристи до Рилските езера

Джипове возят нелегално туристи до Седемте рилски езера, разказаха пред „Монитор“ очевидци. Тежките машини буквално крадели хора от опашката за лифта до природните забележителности. Самите туристи също предпочитали да използват нелегалния превоз, тъй като за планинското съоръжение се чакало с часове, а около станцията на лифта тънела мизерия, разказват още планинарите.
„Миризмата е потресаваща! Тъй, като чакахме за лифта от 17.40 до 19.30 ч., видяхме, че на всеки 15 секунди се качват по двама души на лифта, всеки, от които плаща по 15 лв. за билет (само в едната посока). Груби сметки показват, че за 1 час минават 480 души в едната посока, а при 10-часов работен ден - 4800 само в едната посока, за двете да не говорим. Ако ще си говорим в пари, на ден лифтът генерира около 120 000 лв. Не знам каква е причината да няма къде да отидеш нормално до тоалетна. Всеки един човек обсъждаше как е по-добре да си ходиш сред природата, която пък от друга страна трябва да пазим чиста“, описа ситуацията възмутена туристка. Жената отишла на разходка в Рила със семейството си и буквално останала шокирана от случилото се.
„Джипове също качват и смъкват хора непрекъснато. Тяхната сметка съвсем не може да се хване. Предлагат ги още от импровизирания паркинг, на който ти вземат 5 лв. без касова бележка и те насочват напред, където се оказва, че няма паркинг всъщност“, обяснява още възмутената жена. Според нея, за да избегнат тази такса, хората спират на километри преди това и вървят по над 4 км пеша до лифта.
„Самият таксуващ за паркинг предложи джипове за по 12 лв. на възрастен и 10 на дете да ни излезело по-евтино от лифта“, допълва туристката. Жената твърди още, че оферти за извозване до езерата туристите получавали и от всяка тараба, на която се продават различни дребни хранителни стоки или сувенири.
Самият лифт беше издигнат преди около 8 години, като целта му беше да вози мераклии от хижа "Пионерска" в Паничище до х."Рилски езера" от 1580 м надморско равнище на 2100 м за 16 минути. Той помага да се избегне най-стръмният участък по маршрута и е изключително екологичен транспорт, убедени са планинари. Иначе пеша маршрутът се изминава за около час и половина-два. Негова алтернатива допреди години беше возене с уазка по стръмния участък срещу 15 лева.
Веднъж стигнали до крайната станция - х. "Рилски езера", можете да тръгнете по някой от десетките маршрути из Рила. "Езерата са атрактивни през цялата година - и през зимата заради развития ски туризъм, и през лятото - като отправна точка за много походи", твърдят планинари. От хижата много бързо човек се качва до Шестото (Рибното) и Седмото езеро. Иначе цялата обиколка отнема около 3 часа. Можете да наемете и специално обучено конче да ви разходи из езерата - цената е 40 лв. Седемте езера са ледникови, разположени стъпаловидно в голям циркус в Рила на надморска височина от 2095 до 2535 м. Оградени са от върховете Сух чал, Отовишки връх и Харамията. От горе на долу са Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното (шестото) и Седмото езеро. Водите на езерата се оттичат едно в друго и дават началото на р. Джерман. Сълзата е най-малкото езеро - около 7 декара. Окото пък е най-дълбокото - 37,5 м. Рибното езеро пък е най-плиткото - едва 2,5 метра.

Монитор, 05 септември 2016

        << върни се назад