Вода .bg  

В Шумен ще се проектира пречиствателна станция за питейната вода

Автор: Кръстана Тасева
В банковата сметка на община Шумен са постъпили 400 хил. лева от Министерството на регионалното развитие /МРРБ/ за проектиране на пречиствателна станция за питейната вода. Парите са от държавния бюджет, информира заместник-кметът по строителството инж. Боян Тодоров.
Предстои обществена поръчка за избор на проектант. Ако няма обжалване на търга, проектирането може да започне в края на тази или в началото на следващата година и тогава да стане ясно колко точно ще струва изграждането на съоръжението.
В момента общината разполага само с идеен проект и по груби сметки строежът на пречиствателна станция за питейна вода ще струва около 24 млн. лева. Пари ще се търсят по европейските програми и от държавния бюджет.
Пречистването ще подобри качеството на водата, която Шумен, Велики Преслав и Смядово черпят за питейни нужди от язовир "Тича", но най-големият изкуствен водоем в Североизточна България е предназначен за поливане и няма изградена санитарно-охранителна зона. От години водата в чешмите е с повишена мътност и здравните органи не я препоръчват за пиене.

БТА, 21 юни 2016

        << върни се назад