Вода .bg  

Рядък тропически ураган се е образувал над Атлантическия океан

Рядък тропически ураган се е образувал над Атлантическия океан
Рядък ураган се е образувал в Атлантическия океан, като това е първият подобен случай на ураган през януари от 1938 г. насам, предаде Би Би Си.
Предупреждение е издадена за Азорските острови, накъдето се е насочил ураганът Алекс със скорост на вятъра около 140 км/ч. Очаква се бурята да достигне островите в петък.
Жителите са предупредени да очакват вълни до 18 м и пориви на вятъра до 160 км/ч. Ураганът е от първа степен по петстепенната скала и се придвижва със скорост от 37 км/ч.
Алекс е една от най-ранните тропически системи, която се образува в басейна на Атлантическия океан, откакто се води статистика.
Сезонът на ураганите в Атлантика обикновено е между май и ноември.
Междувременно друга тропическата буря, Пали, се образувала над Тихия океан, също толкова рядко явление по това време на годината.
Учените свързват бурите с мощните ветрове и високите температури на морската повърхност в резултат от необичайно силното явление Ел Ниньо тази година.
Световната метеорологична организация (СМО) заяви, че Ел Ниньо през 2015 най-вероятно ще бъде сред трите най-силни записани от 1950 г. насам.

Дневник,15 януари 2016

        << върни се назад