Вода .bg  

Пластмасата в океаните ще е повече от рибата през 2020 г., според Световния икономически форум

Пластмасата в океаните ще е повече от рибата през 2020 г., според Световния икономически форум
В резултат на масовото използване на пластмаса през 2050 година в океаните като тегло ще има повече пластмасови отпадъци, отколкото риба, предупреди Световният икономически форум, цитиран от Франс прес и Си Ен Ен, предаде БТА.
Пластмасата е един от най-употребяваните материали в света, защото съчетава голяма функционалност и много ниски производствени разходи. Използването й се е увеличило 20 пъти през последните 50 години и се очаква да нарасне двойно пред следвашиге 20 години.
Над една четвърт от пластмасата се използва за пакетиране. Това е най-често срещаната употреба на материала, отбелязва Си Ен Ен.
В същото време едва 14% от пластмасовите опаковки се събират и рециклират. Равнището на повторна употреба на пластмасата е доста ниско в сравнение с хартията (58%) и желязото и стоманата (до 90%). Близо една трета от всички пластмасови опаковки не попадат в системите за събиране и се оказват в природата или задръстват инфраструктурата.
След кратък цикъл на първа употреба 95% от материалната стойност на пластмасовите опаковки, или между 80 - 120 милиарда долара годишно, се губят за икономиката, посочва в доклада си Световният икономически форум. Документът е изготвен чрез интервюта със 180 експерти и се основава на анализ на над 200 доклада.
Форумът отбелязва, че единственият начин да се избегне катастрофата е да се подобри икономиката и ефективността на рециклирането.

Автор: Регал, 20 януари 2016

        << върни се назад