Вода .bg  

Морската вода у нас била по-чиста от тази в Гърция

Морската вода у нас била по-чиста от тази в Гърция. Това стана ясно вчера от думите на министъра на туризма Николина Ангелкова. Контролът върху чистотата на плажовете ще бъде непрекъснат, за да се гарантира безопасността на туристите, каза Ангелкова, цитирана от "Фокус". По отношение на чистотата на водата министърът посочи, че първите проби на морската вода показват, че тя е чиста, особено в Лозенец.
"Първите проби, които РЗИ взе в петък, показаха, че водата е абсолютно чиста", каза Ангелкова, отбелязвайки, че се спекулира с тази тема. По думите й процесът е динамичен и това налага постоянното присъствие на контролни органи. "Те ще бъдат на място, за да може да се проверява и следи чистотата на водата, за да се гарантира безопасността на туристите", каза министърът. "От 94 взети проби 67 показват отлично качество на водата, много по-добро от това в Гърция", посочи министърът на туризма.
Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева обаче потвърди пред БНТ, че плажът в Лозенец и Шокъровият канал до Варна са местата, където има проблеми с чистотата в началото на летния сезон. По думите й от общината в Лозенец са поели ангажимент проблемът да бъде решен до месец. За решаването на проблема със замърсяването на плажа в Лозенец екоминистерството е отделило 750 хил. лв.
Относно новата концепция на Министерството на туризма за групирането на плажовете Николина Ангелкова посочи, че този подход ще доведе до драстично намаляване на цените на чадърите и шезлонгите от следващия сезон. По думите й чадърите и шезлонгите в Гърция са безплатни, но на плажовете там не се предлагат всички услуги, както е на българските. "В Гърция няма водно спасяване, няма медицинско обслужване, почистването не е с такива изисквания, каквито има у нас, и има изисквания за консумация", коментира министърът на туризма.
Ангелкова каза още, че сред чуждестранните туристи България е позната най-вече като дестинация за семейна почивка, както и за забавление. Министърът допълни, че страната ни има потенциал да привлича и по-платежоспособни посетители и затова основната цел е подобряване на туристическия продукт и изграждане на подходяща материална база. Николина Ангелкова каза още, че основният проблем пред летния туризъм е липсата на кадри. По думите й всички хотелиери и ресторантьори са предприели необходимите мерки, така че този дефицит да не се отрази на качеството на туристическия продукт.

Дума, 07 юни 2016

        << върни се назад