Вода .bg  

Виртуална вода

Необходимата за човешките нужди вода обхваща непосредствената човешка нужда от питейна вода, необходимото за ежедневния живот за хранене, хигиена и др. (водно потребление в домакинството), както нужното количество и за секторите в селското стопанство, индустрията и услугите. По този начин потреблението на вода не е само мерило за директно необходимото водно количество, но и за отстраняването на отпадъците. Освен това в консумираните от нас продукти се намира количество \"скрита\" вода - вода, която е нужна за производството на хранителни стоки и в международните отношения се нарича \"виртуална вода\". Най-много вода - общо 70 процента от наличната вода в световен план - се потреблява в селското стопанство. С нея се напояват около 250 милиона хектара селскостопанска земя. Това са само 17 процента от общата селснкостопанска земя, но повече от една трета от световната реколта се добива от нея. В две от три страни най-големият дял на водно потребление се пада на селското стопанство. Особено голямо е потреблението в сухи райони като Близкия Изток, Северна Африка и югозападната част на САЩ, където почти през цялата година трябва да се извършва изкуствено напояване. И страни като Пакистан, Индия, Индонезия и Китай са зависими от напояването; по този начин те произвеждат повече от половината от хранителната си продукция. За да се изхранва растящия брой население, селскотстопанската земя трябва все повече да се увеличава и напоява.

През последните години нарастна и водното потребление при животновъдството. Следната таблица представя някои примери от потреблението на вода на единица за най-важните хранителни продукти.

Потребление на вода за производството на хранителни стоки (на единица)

Продукт

Единица

Потребление в m³

Говеда

Животно

4.000

Овце и кози

Животно

500

Говеждо месо, прясно

Килограм

15

Овче/агнешко месо, прясно

Килограм

10

Птиче месо, прясно

Килограм

6

Житни култури

Килограм

1,5

Лимони и портокали

Килограм

1

Бобови и грудкови култури

Килограм

1

 

 Индустрия и енергетика

 22 от световното водно потребление се падат на индустрията и енергетиката. Този дял варира в съответствие с икономическата структура и е свързан с доходите и благосъстоянието. Простира се от 10 процента в страни с ниски и средни доходи до 59 процента в страни с високи доходи. В Европа над половината от наличната вода се използва в индустрията и за производството на енергия.

 Индустрията използва вода за охлаждане, за преработка, почистване и отстраняване на отпадъците. Предоставяме Ви поглед върху водното потребление за производството на някои продукти: 

1 кутия напитка

3 литра

1 kg PVC

550 литра

1 kg боядисана прежда

2.500 литра

1 памучни дънки

8.000 литра

1 памучен T-Shirt

4.000 литра

1 t стомана

20.000 литра

1 PC

30.000 литра

1 t бензин

70.000 литра

1 t целулоза

550.000 литра

1 t хартия

500.000 до 1.500.000 литра

1 автомобил

100.000 до 380.000 литра

 Водата е важна за производството на енергия в много райони, преди всичко за производството на ток от водни централи и за ползването й за охлаждане в топло-електроцентрали. Атомните електроцентрали са най-големите индустриални потребители; те изразходват невероятни количества вода за охлаждане. Наистина, голяма част от индустриално ползваната вода се отвежда обратно във водния кръговрат, но често тогава тя е замърсена с химикали или тежки метали, или е така силно затоплена, че екосистемите на водата страдат от това.

 Домакинства

 Потреблението на вода в частните домакинства, в заведения като ресторанти и болници представлява най-малката част от световното водно потребление. Средно то е около осем процента. Фактът, че тази част е неравномерно разпределена всъщност не е нужно отново да бъде споменаван. Въпреки това отново го подчертавам и за повече нагледност отново ще използвам някои примери в цифри:

 В Южна Калифорния със своите огромни градински съоръжения, плувни басейни и голф-игрища ежедневното потребление на вода стига до 3.000 литра на човек. 50 литра според данни на Световната здравна организация (WHO) е минималната дневна нужда на един човек, за да може той да води поне донякъде нормален живот. Това количество отдавна не е на разположение на всички хора; 1,1 милиарда души по света не разполагат даже и с 20 литра вода на ден. В много региони на Индия за ежедневното снабдяване с необходимата вода жените са принудени да изминават до 12 километра, за да може да се върнат с няколко пълни съда с вода на главите си в своите села. В нашите географски ширини ние сме свикнали да разполагаме на всеки ъгъл със сякаш безгранично течащата вода от чешмата, и за едно почистване на тоалетната използваме същото количество вода, което на някои места по света осигурява ежедневното оцеляване на едно семейство. Следното сравнение на едно средно австрийско и индийско домакинско потребление на вода показва къде всъщност са потенциалните възможности за спестяване на вода:

Ежедневното австрийско потребление на вода в домакинството от дневно 150 л на човек е разпределено както следва:

Ежедневното австрийско потребление на вода в домакинството от дневно 25 л на човек е разпределено както следва:

 

 

Измиване на тоалетна

48 литра

Измиване на тоалетна

0,25 литра

Къпане, баня

3 литра

Къпане, баня

8 литра

Пране

18 литра

Пране

0 литра

Поддържане на тялото

9 литра

Поддържане на тялото

0 литра

Миене на чинии

6 литра

Миене на чинии

9 литра

Поливане на градина

6 литра

Поливане на градина

0 литра

Пиене, готвене

3 литра

Пиене, готвене

3,75 литра

Миене на кола

3 литра

Миене на кола

0 литра

Други

14 литра

Други

4 литра

Сума

150 литра

Сума

25 литра

 


        << върни се назад