Вода .bg  

Хората ще пият от канализацията

Независимо от топенето на ледниците и натрупването на сладка вода в Северния ледовит океан, американски учени се занимават с проблема със засухите и недостига на питейна вода, като при това стигат до леко стряскащ извод - в близко бъдеще човечеството ще пие рециклиране урина.
Водата от канализацията ще е много по-лесна за пречистване от разработването на нови източници. Поради непрекъснатото засушаване и хроничния недостиг на питейни източници в много части на планетата пред тази технология се отварят нови перспективи. И което е най-важно - прочистената от урина течност ще е много по-чиста от сегашната, която тече от нашите кранчета. Според Роудс Тръсел рециклиращите технологии са се развили до такава степен, че могат да превърнат канализационните води в безценен ресурс, които да повиши значително питейните запаси на съвременната цивилизация. Въпреки че рециклирането на водата е доста скъпо, то е в пъти по-евтино от обезсоляването на морски източници и другите методи за добив на живото-поддържащата течност. И дали това ще ни хареса или не, то и сега рециклираните отпадни води се включват повторно в кръговрата на водата.
При най-добрите прочистващи инсталации след приключването на процеса учените от Американския национален изследователски институт са открили еднакво количество или по-малко химикали и микроби, отколкото в питейната вода. Връщането на рециклираната вода в „чистия" тръбопровод със сигурност ще бъде първият отговор на недостига на питейна вода, регистриран във все по-обширни региони на света.

Монитор, 24.01.2012, стр.22

        << върни се назад