Вода .bg  

Водният цикъл на Банско ще бъде довършен с 26 млн. лв.

Екоминистерството предостави 26 млн. лв. на община Банско за довършване на забавения воден цикъл на града. "С известна горчивина подписах този договор", заяви на събитието министър Ивелина Василева и определи проекта за един от най-рисковите. "Причините за забавянето са многобройни и са свързани основно с недобра организация и мобилизация от строителите на терен. Проектът е изключително важен за региона, а добрата новина е, че успяхме да го спасим", каза още Василева.
Водният цикъл на Банско е един от критично забавените осем проекта, които не успяха да приключат през изтеклия програмен период. Министерството успя да договори с ЕК изключение за тях и те бяха прехвърлени към новия период до 2020 г. Другите такива проекти са във Видин, Враца, Златни пясъци, Раднево, Тервел, Шумен и Ямбол.
Три от тях - Банско, Враца и Раднево, имат общ изпълнител в лицето на свързваната доскоро с Делян Пеевски "Водстрой 98". От миналия месец компанията е собственост на "Хидрострой". Проблемен за проекта е и другият изпълнител - "Балканстрой", който от май е обявен от съда в неплатежоспособност заради дългове от 38 млн. евро. Собственици на компанията с равни дялове са Йордан Каназирев и братята Николай и Костадин Калоянови.
Сложни връзки
Водният цикъл на Банско с прогнозна цена близо 90 млн. лв. се състои от два компонента - рехабилитация и доизграждане на ВиК мрежата на града и проектиране и изграждане на пречиствателна станция за отпадни води (ПСОВ). И двата са договорени още през 2013 г.
ВиК мрежата се изпълнява от обединение "Ейра" за малко над 23 млн. лв. без ДДС. То е съставено от "Водстрой 98" (51%) и свързаните "Балканстрой" (10%) и "Балканстрой София (39%). Пречиствателната станция пък е възложена на обединение "Ново Банско" за 42.4 млн. лв. без ДДС. То включва "Техноекспортстрой" (48%), "Балканстрой" (10%), "Балканстрой София" (40%). С по дялове от по 1% са още "Вайтех" и "Сиат".
Само допреди няколко месеца "Водстрой 98" и "Техноекспортстрой" се свързваха с депутата от ДПС Делян Пеевски. Влиянието му във "Водстрой" през собственика Иван Мирински беше доста по-явно от това в "Техноекспортстрой", която беше приватизирана със заем от КТБ и се представляваше от сестрата на депутата от БСП Кирил Добрев - Мариана. След "катарзиса" на премиера Борисов през февруари обаче Пеевски излезе от строителния бизнес - Мирински продаде "Водстрой" на "Хидрострой" със собственик Велико Желев, а Мариана Добрева излезе от директорския борд на "Техноекспортстрой".
Нов стар строител
Макар и с нов собственик, наследството от проблемни проекти на "Водстрой 98" е видимо в Банско, чийто улици стоят разкопани от близо три години. По данни на екоминистерството към момента са приключени дейности за 50 млн. лв. Остатъкът ще бъде финансиран с еврофондове и национално съфинансиране. Новите срокове са краят на октомври за пречиствателната станция и за ВиК мрежата в западната част на Банско. ВиК системата в източната част на града трябва да е готова до края на юни 2017 г.
"Ако проектът не бъде завършен, цялото финансиране от общо 83 млн. лв. трябва да бъде възстановено от общината", заяви Василева.
Въпреки опцията, предоставена от МОСВ на всички общини със забавени проекти и избрани изпълнители да прекрати договорите с тях, Банско е решило да не се възползва. Пред "Медиапул" кметът Георги Икономов е обяснил, че "нови строители няма да се избират, защото няма технологично време за прекратяване на договори и избор на нови изпълнители, гоним срокове обектът да приключи".
Раднево и Враца също отказаха да прекратят договорите си с обединения на "Водстрой" за водните си проекти, макар и трите общини да имаха сравнително достатъчно време от края на миналата година досега да проведат нови търгове.

Капитал, 26 юли 2016

        << върни се назад