Вода .bg  

Община Силистра официално се отказа да отсича чинарите

Община Силистра съобщи, че ще промени спорния проект, залагащ отсичането на близо 100 чинара. Това се случва два месеца след силната негативна обществена реакция и личната намеса на премиера Бойко Борисов. Гражданите на града сигнализират за проблемите в проекта още от февруари.
"Община Силистра реши да преработи проекта (за реконструкция на централната улица в града - бел. ред.), с цел запазване на дървесните видове по ул. "Симеон Велики", пише в днешно съобщение на сайта на общината.
Кметът Юлиян Найденов ще се среща в четвъртък представителите на неформална група "Силистра диша" и всички НПО-та, които са ангажирани с гражданска позиция по реализацията на проекта. Вероятно те ще решат заедно как да се промени проекта, така че да бъдат запазени старите дървета.
"След редица проведени срещи с граждани, с живущи в квартала в Общинския съвет, както и в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, с управляващия орган на оперативна програма "Региони в растеж" бяха взети под внимание мненията и предложенията на гражданите, на инженери, архитекти и ландшафтни архитекти", се казва още в съобщението на общината.
Така общината обяснява защо са стигнали до решението да преработят проекта.
След материал на "Дневник" и последвала медийна реакция, заедно със силното обществено недоволство по случая, с него се зае лично министър-председателят Бойко Борисов, който забрани изсичането на дърветата и разпореди на регионалното министерство да спре финансирането на проекта, докато няма ясни гаранции, че няма да бъде засегнато нито едно здраво дърво.

Дневник, 07 септември 2016

        << върни се назад