Вода .bg  

Започват сеч на 30% от Борисовата градина

За сеч на 30% от дърветата в Борисовата градина алармираха столичани. В сряда те са присъствали на обсъждане в община "Изгрев", на което е станало ясно, че сечта е санитарна, тъй като дърветата са болни.
Според присъствалите на събранието от него ставало ясно, че лесопарковата част не можела да се поддържа, затова било нужно да се разреди и да се превърне в парк с площадки, полянки, асфалтови алеи и прочие. Участниците в обсъждането цитират представител на Лесотехническия университет, според който в София не можело да има лесопаркови гори, а само паркове с градини. Излиза, че гората да се изсече, за да се разреди до парк, който пък да бил направен на детски площадки и други съоръжения, недоумяват столичани. Те сигнализират и за незаконна сеч в Борисовата градина, която върви от години.
Инвентаризацията и експертната оценка на лесопарковата част е извършена от екип от Лесотехническия университет начело с доц. Илко Добричов. Според данните залесени в участъка са 434,1 декара, от тях над 152 са с иглолистни дървета, а над 280 дка с широколистни. Най-възрастните борове са на 120 години, средната възраст на липите, планинския ясен, червения дъб и т.н. е 98 години.
"Битката за Борисовата градина е от много години. Гордея се, че кварталът беше така активен и яростен по опазването на парка. Тепърва предстои резултатът от "инвентаризацията", от решенията на възложители и изпълнители, които ни обясниха, че само ни уведомяват, но от нас нищо не зависело", заявяват във фейсбук столичани.
Хората се противопоставят и на намерението за строеж на паркинги в Борисовата градина. Според тях има намерение за строеж на паркинг на детска площадка в гората до тенискортовете близо до хотел "Москва". Площадката е с размери 150 на 100 метра. Според хората от "Изгрев" на близък парцел близо до метрото също има планове за строеж на паркинг.

Дума, 09 септември 2016

        << върни се назад