Вода .bg  

Отпадните води вече не се изливат в морето край Лозенец, установи на място екоминистърът

Отпадъчните води вече не се изливат в морето край курортното селище Лозенец след като от началото на август там работи нов задържателен резервоар. Той поема мръсните води, които се формират в пиковите часове на натоварване, и ги пречиства през нощта.
Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева инспектира пречиствателната станция този петък (12 август) на място и констатира, че съоръжението "работи добре", цитирана от пресцентъра на ведомството.
Съоръжението беше изградено със 746 хил. лв., осигурени от МОСВ чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.
"Радвам се, че съоръжението работи добре и че осигурихме чисто море и спокоен летен туристически сезон за гражданите", каза министър Василева. Тя поздрави кмета Георги Лапчев, че е успял да реализира инвестицията в срок.
На инспекцията присъства и Нона Караджова, министър на околната среда и водите в периода 2009-2013 г., която е на почивка в Лозенец. Тя заяви, че се е уверила на място в чистотата на морската вода и подчерта, че хората трябва да имат повече доверие в институциите.
През миналото лято този плаж беше затворен заради сериозен проблем със замърсяването на водата в морето, причинено от заустване на непречистени отпадъчни води от канализационната система на пречиствателната станция в селото. Резултатите показваха превишения на нормите на неразтворени вещества и открити високи нива на ешерихия коли.
С изграждането на съоръжението се целеше да бъде осигурено чисто море през новия летен сезон


Дневник, 12 август 2016

        << върни се назад