Вода .bg  

Свлачище застрашава село в планината над Куклен

Автор: Ели Крумова
Голямо свлачище по пътя от село Гълъбово към село Цар Калоян, община Куклен, увеличава размера си и застрашава жителите на второто село. Свлачището е било регистрирано през 2014 г. Тогава е било с дължина 100 метра, а в последните дни размерът му се е увеличил с нови 50 метра. Това съобщи кметицта на община Куклен Мария Белчева.
„Изпратили сме нужната документация в междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Получихме позитивно становище от областния управител, което е много важно за получаване на финансирането”, каза тя. По думите й голямо предприятие в региона е поело финансирането на проектиране за изграждане на подпорна стена. Към село Цар Калоян има още един, алтернативен път, който обаче не може да се ползва през зимата, защото е много стръмен. По височината не могат да преминават нито леки автомобили, нито линейки, а доставките за хляб в студените дни също били затруднени. „В селото живеят възрастни хора, предвиждането им е трудно и е изключително важно този свлачищен участък да бъде овладян”, каза още Белчева.
Проблемът може да се реши единствено с изграждането на подпорна стена, но администрацията няма средства за нея, затова се обръща за финансова помощ към ведомствената комисия. Надеждите са подпорната стена да бъде изградена до края на годината.

Монитор, 22 юли 2016

        << върни се назад