Вода .bg  

Над 8 хил. ракети изстреляни срещу градушки

8753 ракети са изстреляни срещу градоносни облаци за периода от април до юли тази година от Изпълнителната агенция за борба с градушките. Това съобщиха от Министерството на земеделието и храните. От пролетта системата е задействана 187 пъти, като е стреляно срещу 953 облака.
Към момента общата площ, над която са преминали облаците, е над 65 млн. дка, което надвишава почти 4 пъти защитаваната територия. От общо пазените 10,5 млн. дка земеделски площи, поражения са констатирани върху над 26 хил. дка, което е под 1%.
От министерството обясниха още, че от началото на сезона, най-много ракети са пуснати от полигон Петрово, край Стара Загора. Най-много градоносни облаци в Южна България са се развивали в областите Пловдив и Стара Загора, а в Северна България - във Врачанско.
През 2015 г. общият размер на пропадналите площи от градушки е 86 905 дка, за които са изплатени близо 1,2 млн. лв. обезщетения. Напълно пропаднали площи от градушки са регистрирани в областите Варна, Враца, Габрово, Кърджали, Ловеч, Монтана, Перник, Плевен, Пловдив, Силистра, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол. А основните земеделски култури, при които са регистрирани най-големи загуби от градушки са зърнено-житни, маслодайни, технически, плодове и зеленчуци.
От ведомството напомнят, че всеки регистриран земеделски стопанин може да подаде заявление в Общинските служби по земеделие за установяване на щети и издаване на констативни протоколи за 100% пропаднали култури, които служат за изплащане на компенсации. Помощта е в размер до 80% от действителните разходи за отглеждане на дадената култура през съответната стопанска година.

Монитор, 29 юли 2016

        << върни се назад